Adem in en adem uit

Toen ik tien jaar geleden yoga ontdekte, was ik verslingerd aan hardlopen. Al heel snel heb ik het hardlopen achter me gelaten, omdat ik voelde dat yoga zoveel meer is dan sport. Ik sliep er veel lekkerder van en ik voelde voor het eerst in mijn leven op een sensationele manier de energie door mijn hele lijf stromen. Alsof ik wakker werd uit een diepe slaap. Ik voelde me ook veel fitter en begon steeds gezonder te leven. Ik leerde daarbij mijn grenzen beter kennen en bewaken. 
     En dit was niet alleen een fysiek gebeuren, maar gaandeweg beleefde ik dit ook steeds meer psychisch en mentaal. Ik begon positiever te denken en te voelen en leerde evenwichtiger omgaan met mijn emoties. Als klap op de vuurpijl kreeg ik een vernieuwde relatie met mijn bewustzijn. Heel praktisch ben ik gegroeid in kracht, flexibiliteit en balans. En dat op fysiek, psychisch en spiritueel gebied. Bijbels gezegd: naar lichaam, ziel en geest.
     Met name door de ervaring van yoga keerde ik weer terug bij de inhoud van de bijbel, maar op een esoterische manier. Ik zag in dat de bijbel geen moralistisch of dogmatisch wetboek is voor kerkmensen, maar een inwijdingsboek voor elk mens. Ik durfde het woord ‘God’ weer in de mond te nemen. In de bijbel gaat het over God die mens wordt en eenmaal mens geworden beseft dat hij God is. Yoga legt net als de bijbel verbinding tussen het aardse en het hemelse, het menselijke en het goddelijke, het materiële en het energetische, het lichamelijke en het geestelijke.
    D
e yoga-asana’s zijn de voorbereiding op pranayama en meditatie. Een goede ademhaling en een evenwichtig bewustzijn zijn het begin van gezondheid, in een spel van leven en dood. Ik adem het leven in en ik adem de dood uit. God is mijn levenskracht, God is mijn adem, God is prana. Bij elke ademhaling die ik doe als mens fluister ik woordeloos door mijn neus de onuitsprekelijke naam van de levende God in mij: adem in (YH) en adem uit (WH). 

Anthonie

 
https://t.me/roosenlotus  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *